De stress van de beroepsopleiding. De beroepsopleiding van de advocatuur wel te verstaan. Het zal je gebeuren. Vanaf je tiende weet je al wat je wil worden. Nog steeds vertelt je moeder op verjaardagen over de vraag van de juf op de basisschool. En wat wil jij later worden kleine vriend? Nou juf: advocaat of dokter.

Een decennia later ben jij inderdaad advocaat. Studiegenootjes zag je achter elkaar afhaken. Het niveau tijdens de propedeuse rechten was een drama. Allemaal flapdrollen die niet wisten wat ze wilden of niets beter konden. Pas later tijdens de studie, dunde het lekker uit. Maar ook toen al, was het duidelijk, dat slechts enkele de eindstreep zouden halen. Niet zozeer de eindstreep van de studie, maar wel de toegang tot het beloofde land. De advocatuur!

Je eerste studentenstage. Wat een snelle wereld. Dat wil jij ook! Een mooi cijfer voor de scriptie en uiteindelijk aangenomen worden bij een mooi kantoor. En ja, je moet wel hard werken, maar daar is het salaris ook naar en je leert elke dag. Een zeer vervelende bijkomstigheid is echter de beroepsopleiding.

Gedurende de stage word je geacht de beroepsopleiding af te ronden en dat gaat niet zonder slag of stoot. Immers, wat heb je nog met strafrecht als je de hele dag heerlijk aan het due dilligen bent? Of nog erger: het vak jaarrekeninglezen? Iedereen weet toch dat advocaten niet kunnen rekenen?

En dan word je opeens geconfronteerd met de drie strikes out regel van de orde van advocaten. Zak je drie keer voor een vak, dan is het over en sluiten. En dat geeft stress. Voor de gewone juridische vakken begrijpt iedereen dat eigenlijk wel. Je behoort als advocaat toch echt wel een fatsoenlijke kennis te hebben van het vermogensrecht en in ieder geval een basiskennis van het bestuursrecht. Maar van jaarrekeninglezen?

Zo werd ik deze week geconfronteerd met een stagiaire van een toch niet al te klein kantoor, die nog exact één kans heeft, om het vak jaarrekeninglezen te halen. Fijn hoor zo’n druk op de schouders. En toch is het nergens voor nodig. Een paar feiten: Het VWO diploma zit in de pocket, de studie Rechten is succesvol afgerond en alleen al doordat je bij een top kantoor zit, betekent dit dat je tot de top van jouw lichting zit. Om een vak als jaarrekeninglezen te halen, hoef je helemaal niet te kunnen rekenen. Je moet wel stapsgewijs worden meegenomen in een aantal principes achter enge woorden als debet, credit, jaarrekening en winst- en verliesrekening. Als je slim studeert, de stof systematisch tot je neemt en een klein beetje uitleg krijgt, dan zal dit allemaal geen probleem zijn.

Zullen wij je helpen om de beroepsopleiding succesvol af te ronden?